Пушен агнешки бут на барбекю

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
3361k233
Пушен агнешки бут на барбекю1 / 2
14/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
160 мин.
Порции
7
"Сервирайте вкусния пушен агнешки бут на барбекю със зеленчуци по наш вкус или с пикантен ориз за още по-добър краен резултат"

Необходими Продукти

  • агнешки бут - 1, 5 кг
  • чипс - за опушване
  • сладък пипер - 2 ч.л. на прах
  • черен пипер - 1/2 ч.л. млян
  • сол - на вкус
  • мляна мента - 1 ч.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • млян кимион - 1 ч.л.
  • ориз - 1 с.л.
  • вода - 2 - 3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта е избрана за работа с барбекю на дървени въглища или барбекю с капак. Ако готвите на друг вид барбекю, не е гаранция че ще получите този фантастичен вкус.

Накисваме чипса за опушване във вода предварително. В голяма купа изсипваме сладкия пипер, мления черен пипер, солта, мляната мента, натрошените скилидки чесън, мления кимион, смления ориз и водата. Разбъркваме хубаво сместа.

Нарязваме малки прорези на агнешкия бут по диагонала. Намазваме с готовата смес целия агнешки бут и го оставяме в хладилник поне за час. Може и за цяла нощ.

Загряваме барбекюто и внимателно набучваме на шиш маринования агнешки бут.

Закачаме шиша към въртящия механизъм. Мятаме две пълни шепи от чипса за опушване върху нажежените въглени. Затваряме капака и го оставяме да се пече за около час и половина. От време на време го намазваме с готовата марината.

А на всеки 30 минути добавяме нов чипс за опушване.

Когато преценим, че агнешкото се е опекло, махаме месото от шиша и го оставяме десетина минути да се поохлади. Сервираме вкусния пушен агнешки бут на барбекю със зеленчуци по наш вкус или с пикантен ориз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: