Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Халва»Карамелено-какаова грис халва

Карамелено-какаова грис халва

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k2k3
Карамелено-какаова грис халва
Снимка: Албена Асенова
3 / 4
26/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
35 мин.
Порции
8
"Едва ли сте си представяли грис халвата като толкова вкусен десерт - е, опитайте"

Необходими Продукти

  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • вода - 5 ч.ч.
  • олио - 100 мл
  • краве масло - 50 г
  • грис - 1 и 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • канела - 1 с.л.
  • какао - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя карамел. За целта в малка тенджерка се карамелизира половин чаена чаша захар. По времена карамелизацията захарта не се бърка. След като покафенее и се разтопи, се прибавя останалата захар и водата. Тенджерката стои на котлона до пълното разтопяване на захарта.

В друга тенджера се смесват кравето масло и олиото. След като загреят, се прибавя грис. Запържва се за кратко, след което в тенджерката се излива захарният сироп.

Грисът се готви на по-ниска температура и се бърка постоянно, за да не загори. Към края на готвенето се прибавят канелата и какаото. След разбъркване сместа за грис халва се прехвърля в намокрена с вода формичка или индивидуални купички.

Получава се страхотен десерт с грис.

Поднасяме Карамелено-какаова грис халва с цветна декорация.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: