Начин на приготвяне
Поставяме добре оформеното и посолено парче сочно телешко месо в сгорещената мазнина и го обръщаме няколко пъти, докато цветът на суровото месо се промени от всички страни.
Доливаме вода и печем в умерена фурна до пълно омекване, като непрекъснато поливаме със соса от тавата и обръщаме често телешкото месо.
Правим проверка дали месото е готово, а именно, като го забодем с шишче в дълбочина, след което притискаме мястото с вилица, за да изтече сок. Ако той е още розов, допичаме още телешкото, докато розовината на сока се изгуби.
След това изваждаме готовото месо в подходящ съд, като го покриваме, за да не засъхва. В соса от печеното телешко месце поставяме нарязаните на дребно кромид лук, моркови и целина, доливаме с гореща вода и добавяме наколко зърна черен пипер.
Ароматните корени задушаваме до пълно омекване, а след това ги охлаждаме и пасираме. Към тях добавяме разреденото със студена вода брашно и виното и ги поставяме на огъня за около 5 минути.
Ако соса е гъст, го разреждаме с гореща вода до гъстотата на боза.
При сервирането нарязваме месото на филии, които поливаме със соса. Вече сме готови с вкусното телешко печено със сос от кореноплодни зеленчуци и вино.
Към него можем да поднесем гарнитура от картофено пюре, задушени зеленчуци и салата според сезона.