Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Печено телешко»Телешко печено със сос от кореноплодни зеленчуци и вино

Телешко печено със сос от кореноплодни зеленчуци и вино

Телешко печено със сос от кореноплодни зеленчуци и вино2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Който обича телешко, ще разберете най-добре тази рецепта, също и защо трябва да си я приготви незабавно"

Необходими продукти

  • телешко месо - 1, 5 кг бонфиле
  • свинска мас - 1/2 ч.ч.
  • моркови - 2 бр.
  • кромид лук - 2 глави
  • целина - 1 резен
  • брашно - 3 с.л.
  • вино - 1/3 ч.ч.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставяме добре оформеното и посолено парче сочно телешко месо в сгорещената мазнина и го обръщаме няколко пъти, докато цветът на суровото месо се промени от всички страни.

Доливаме вода и печем в умерена фурна до пълно омекване, като непрекъснато поливаме със соса от тавата и обръщаме често телешкото месо.

Правим проверка дали месото е готово, а именно, като го забодем с шишче в дълбочина, след което притискаме мястото с вилица, за да изтече сок. Ако той е още розов, допичаме още телешкото, докато розовината на сока се изгуби.

След това изваждаме готовото месо в подходящ съд, като го покриваме, за да не засъхва. В соса от печеното телешко месце поставяме нарязаните на дребно кромид лук, моркови и целина, доливаме с гореща вода и добавяме наколко зърна черен пипер.

Ароматните корени задушаваме до пълно омекване, а след това ги охлаждаме и пасираме. Към тях добавяме разреденото със студена вода брашно и виното и ги поставяме на огъня за около 5 минути.

Ако соса е гъст, го разреждаме с гореща вода до гъстотата на боза.

При сервирането нарязваме месото на филии, които поливаме със соса. Вече сме готови с вкусното телешко печено със сос от кореноплодни зеленчуци и вино.

Към него можем да поднесем гарнитура от картофено пюре, задушени зеленчуци и салата според сезона.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: