Боб чорба по родопски

Аника ВойтАника Войт
Чирак
128
58
144
11/03/2020
"Една страхотна рецепта от родопския край за боб чорба, опитайте задължително "
Приготвяне60 мин.
Готвене120 мин.
Общо180 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо514
  • Преглеждания за месеца38
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • боб - 500 г ( едър родопски сорт)
  • лук - 3 глави, среден размер
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 2 бр. червени
  • олио - 4 с.л
  • сол - на вкус
  • джоджен на вкус
  • червен пипер на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По възможност накиснете боба от предната вечер.

В тенджера с високи стени, сложете студена вода и бода. Дръжте на силен огън до завиране на водата. Щом това стане, изсипете водата и добавете отново студена. Изчакайте отново да заври.

През това време обелете 2 глави лук на ситно. Морковът и чушките се почистват и също нарязват на дребни парчета.

Зеленчуците се добавят към заврелия боб. Оставете на средна към лека степен на котлона. Варете до омекването на боба.

Овкусете със сол и джоджен, добавете половината олио към нашата бобена чорба.

В отделна касеролка загрейте малко олио. Останалата глава лук се нарязва на ситно и се запържва в мазнината. Добавя се червен пипер и се запържва за кратко. Сместа разредете с течност от боб чорбата. След минутка я пресипете цялата в тенджерата с боба. Оставете да ври още 10 мин и изключете.

Боб чорбата по родопски е готова. Поднесете я с родопски хляб.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар