ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова Торта»Сметанова торта с пандишпанови блатове

Сметанова торта с пандишпанови блатове

Сметанова торта с пандишпанови блатове
Снимка: Кристиан Александров
1 / 2
01/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
4
"Наистина ни се иска да заровим лице в тази сметанова торта, но от благоприличие ще си вземем виличка"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Приготвяме пандишпановия блат, като разделим жълтъците от белтъците.

Белтъците разбиваме на твърд смяг.

Жълтъците разбиваме със захарта на пухкав крем.

Постепенно добавяме белтъците при жълтъците и разбъркваме леко. Добавяме и пресятото брашно на малки порции и разбъркваме до хомогенизиране.

Изсипваме сместа в тава, покрита на дъното и стените с хартия за печене.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути.

Оставяме блатът да се охлади напълно.

За крема кипваме млякото на котлона. Отделяме 6 с.л. от млякото в купичка и в него разбъркваме пудинга.

Разделяме жълтъците от белтъците.

Разбиваме белтъците на сняг.

Разбиваме жълтъците със захарта на пухкав крем.

Отместваме кипящото мляко от котлона и изсипваме в него разбитите жълтъци, Връщаме на котлона и варим при постоянно бъркане 2-3 минути. Отново отместваме, добавяме разтворения пудинг и пак връщаме на котлона. Намаляваме температурата.

Варим при непрекъснато бъркане до сгъстяване на крема. Отместваме от котлона и добавяме разбитите белтъци. Разбъркваме и оставяме крема да се охлади малко. След това добавяме маслото, разбъркваме и оставяме настрани да изстине напълно.

Когато и кремът и блатът са студени, започваме да сглобяваме нашата пандишпанова торта. Разрязваме блата на две. Намазваме единия блат с обикновено сладко от ягоди /само сиропа/и върху него разпределяме почти целия крем за торта. Отгоре поставяме втория блат, намазваме останалия крем. Отгоре намазваме с разбитата предварително сметана.

Настъргваме бял шоколад в средата и декорираме с ягодки от сладкото.

Оставяме сметановата тортата да се стегне за 4-5 часа и след това сервираме.

Мека и сочна сметанова торта с пандишпанови блатове.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: