Начин на приготвяне
За блата разбиваме яйцата със захарта, добавяме олиото и брашното, размесено с бакпулвера. Разбъркваме добре и добавяме ампулата ванилия.
Печем блата в намазнена и набрашнена форма за торти в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като блатът се изпече и се охлади, го разрязваме с конец на три части през средата.
За крема в дълбока тенджера карамелизираме захарта, изсипваме внимателно прясното мляко и бъркаме, докато карамелизираната захар се разтопи напълно. За да сгъстим крема, разбиваме жълтъците с малко захар и две супени лъжци брашно.
Добавяме яйчената смес към разтворения карамел и бъркаме на средна температура. докато кремът се сгъсти, накрая прибавяме маслото.
За глазурата на тортата разбиваме белтъците на сняг, добавяме захарта и разтопения на водна баня шоколад.
Накрая слагаме първия изпечен блат за торта в тортена форма, изсипваме от топлия крем, покриваме с втория блат, след това слагаме от крема и покриваме с последния блат.
Най-отгоре слагаме още малко от крема и покриваме цялата карамелена торта с глазурата.
Вкусна домашна карамелена торта с крем!