Начин на приготвяне
Чашата е с обем 250 мл.
В купа разбийте яйцата и прибавете затопленото мляко, в което предварително сте разтворили натрошената мая и захарта.
Отделно смесете пресятото брашно със солта. На етапи към яйчената смес прибавяйте брашното, като бъркате с шпатула.
Накрая с ръце замесете меко тесто, прибавяйки разтопеното (но не горещо) масло. Завийте тестото със стреч фолио и чиста кърпа, да удвои обема си.
През това време нарежете кашкавала на 16 малки кубчета и оставете настрани.
Втасалото тесто разточете на кора с дебелина 0.5 см и изрежете с помощта на кръгла форма 16 кръгчета.
Във всяко кръгче поставете парченце кашкавал и оформете на топчета.
С десетте от топчетата оформете равнобедрен триъгълник, като ги подредите на малко разстояние едно от друго.
От останалото тесто изработете декоративните елементи – листа с жилки, дръжка – чрез сплитане на тънки фитили.
Оставете оформения обреден хляб за 30 минути да се понадигне, след което намазвате питката с разбитите жълтък и 1 с.л. олио.
Печете празничния хляб с плънка за Царя на лозята в предварително нагрята на 180 градуса фурна, до златисто кафяв загар.
Коментари