Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Празничен хляб с плънка за Царя на лозята

Празничен хляб с плънка за Царя на лозята

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Празничен хляб с плънка за Царя на лозята
Снимка: Мария Симова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
16

Необходими продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
  • масло - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр. без 1 - я жълтък
  • сол - 1/3 ч.л.
  • прясно мляко - 1/3 ч.ч.
  • прясна мая - 15 г
  • кашкавал - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чашата е с обем 250 мл.

В купа разбийте яйцата и прибавете затопленото мляко, в което предварително сте разтворили натрошената мая и захарта.

Отделно смесете пресятото брашно със солта. На етапи към яйчената смес прибавяйте брашното, като бъркате с шпатула.

Накрая с ръце замесете меко тесто, прибавяйки разтопеното (но не горещо) масло. Завийте тестото със стреч фолио и чиста кърпа, да удвои обема си.

През това време нарежете кашкавала на 16 малки кубчета и оставете настрани.

Втасалото тесто разточете на кора с дебелина 0.5 см и изрежете с помощта на кръгла форма 16 кръгчета.

Във всяко кръгче поставете парченце кашкавал и оформете на топчета.

С десетте от топчетата оформете равнобедрен триъгълник, като ги подредите на малко разстояние едно от друго.

От останалото тесто изработете декоративните елементи – листа с жилки, дръжка – чрез сплитане на тънки фитили.

Оставете оформения обреден хляб за 30 минути да се понадигне, след което намазвате питката с разбитите жълтък и 1 с.л. олио.

Печете празничния хляб с плънка за Царя на лозята в предварително нагрята на 180 градуса фурна, до златисто кафяв загар.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Нали
Нали
Златни Ви ръце. Уникално изглежда.
02.02.2020 18:23
1
Йозлям Кадирова
Йозлям Кадирова
Изглежда невероятно и толкова добре обяснено, че приготвянето му изглежда като детска игра.
01.02.2020 19:23
1