Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Боб на фурна с гъби

Боб на фурна с гъби

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Боб на фурна с гъби2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6
"От боба с гъби на фурна искаме двойна порция, моля"

Необходими продукти

  • боб - 250 г зрял
  • олио - 1/2 к.ч.
  • гъби - 50 г сушени /манатарка, пачи крак, челядинка, печурка/
  • праз - 2 стръка
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 2 бр. сушени
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 200 мл стерилизирани
  • девесил - клонка
  • риган - 1 - 2 ч.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. (пушен)
  • брашно - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва във вода за минимум 12 часа, а най-добре за 24 часа. След като се е накиснал, се измива много добре и се сварява.

Накисваме всички сушени гъби в 250 мл гореща вода.

В тиган в половината олио се запържват нарязаните на ситно праз лук и чесън. Добавят се наситненият морков, червеният пипер, брашното, гъбите, заедно с водата, стерилизираните домати и подправките - сол, черен пипер, девесил, мащерка, риган.

Налива се малко от водата, в която е врял бобът и се изчаква да заври.

Съдържанието на тигана се прехвърля в подходяща тава, в която се изсипва и отцеденият боб.

Разбърква се всичко и се добавя още малко вода, ако е необходимо. Трябва да има течност, точно колкото да покрива продуктите.

Фурната се загрява на 180-200 градуса и ястието от боб на фурна с гъби се пече около 30-40 минути.

Добър апетит!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: