Чеснова фокача

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921359
Чеснова фокача2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
1 бр.

Необходими продукти

  • брашно - 1 1/2 ч.ч. + 1/2 ч.ч. пълнозърнесто
  • мляко - 80 мл топло
  • вода - 80 мл топла
  • мая - 10 г прясна
  • зехтин - 1 1/2 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • чесън - 1 наситнена скилидка
  • босилек - 3 - 4 нарязани листа
  • ТОПИНГ ЗА ФОКАЧА
  • морска сол
  • чесън - 2 - 3 нарязани скилидки
  • зехтин - 3 с.л.
  • босилек - няколко листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа се поставят брашното, захарта, маята /предварително смесена с топлата вода/, солта, босилека и чесъна. Добавя се зехтина и млякото. Всичко се разбърква.

Изважда се тестото върху работната повърхност и се размесва докато стане гладко и еластично. Поставя се в намазнена купа, поръсва се с мазнина и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

След като втаса, тестото се поставя върху намазнена тава и постепенно се разтегля до получаването на равномерен блат. Покрива се и се оставя да втаса за около 45 минути.

Загрява се фурната на 200 градуса. Тестото се намазва с 2 с.л. зехтин, поръсва се с морска сол. Накрая се украсява с чесъна и босилека.

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: