Начин на приготвяне
Изчистваме увредените и почернели горни листа на зелките.
Издълбаваме кочаните на зелките и в тях слагаме сол.
Можем и да направим саламура от вода, в която солта е съотношение 30-40 г на литър.
Започваме да нареждаме изчистените зелки, като пускаме шепа ечемик или ориз.
Пускаме, за да улесним ферментацията, а за цвят и аромат поставяме резен червено цвекло, ябълка и дюля.
Когато затваряме бидона, слагаме тежест отгоре, за да притиска зелките.
Преточването се осъществява посредством канелка, но ако такава липсва, се налага, още докато се редят зелките, да сложим маркуч, който да опира в дъното и да излиза от съда.
Няколко дни след поставянето на зелките стартира процесът на ферментация.
Когато видим, че е готово, слагаме 2-3 корена хрян, за да се запази дълго време твърдо, а за пресичане използваме и натриев бензоат.
Това е метод за приготвяне на кисело зеле с морска сол в бидон! Готовото кисело зеле може да се използва в зелеви салати, зелеви сарми, ястия с кисело зеле, зелева чорба и много други.
P.S. Aко още си нямате бидон, разгледайте тези обяви за бидон.
Коментари
Хиляда глупости,без конкретно указание колко сол се слага - пропорция вода,кг.!
Тъпанарски сайт!