Начин на приготвяне
Размесваме солта и белтъците, трябва да получим смес като гъсто тесто, с която да покрием рибата.
Поставяме почистената сьомга в подходящ съд и отвсякъде я мажем със зехтина, отвън и отвътре, доброто натъркваме с мазнината ще гарантира целостта на рибата при свалянето на вече твърдата обвивка от сол след изпичането.
На дъното на тава постиламе от солената смес, отгоре поставяме намазнената риба и в коремната й кухина редим резенчета лимон и копър.
Сипваме останалата смес върху рибата и я покриваме от всички страни, като притискаме към рибата.
Печем на 200 градуса около 30 минути на килограм риба.
Изваждаме от фурната, изчакваме да изстине – разчупваме солта на големи парчета с помощта на чук и нож. Внимателно преместваме рибата в подноса с който ще я сервираме.
Сваряваме картофите, ако са пресни не ги белим и сипваме в тавата при рибата. Украсяваме с резенчета лимон и нарязан копър.