Ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Печена цяла сьомга под морска сол

Печена цяла сьомга под морска сол

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k970957
Печена цяла сьомга под морска сол
Снимка: Севда Андреева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
165 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • сьомга - 1 бр. около 2 - 3 кг
  • сол - 2 кг, морска, по - едра
  • белтъци - 2 - 3 бр.
  • картофи - 1 кг, малки
  • копър - 1 връзка
  • лимони - 3 бр.
  • зехтин - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размесваме солта и белтъците, трябва да получим смес като гъсто тесто, с която да покрием рибата.

Поставяме почистената сьомга в подходящ съд и отвсякъде я мажем със зехтина, отвън и отвътре, доброто натъркваме с мазнината ще гарантира целостта на рибата при свалянето на вече твърдата обвивка от сол след изпичането.

На дъното на тава постиламе от солената смес, отгоре поставяме намазнената риба и в коремната й кухина редим резенчета лимон и копър.

Сипваме останалата смес върху рибата и я покриваме от всички страни, като притискаме към рибата.

Печем на 200 градуса около 30 минути на килограм риба.

Изваждаме от фурната, изчакваме да изстине – разчупваме солта на големи парчета с помощта на чук и нож. Внимателно преместваме рибата в подноса с който ще я сервираме.

Сваряваме картофите, ако са пресни не ги белим и сипваме в тавата при рибата. Украсяваме с резенчета лимон и нарязан копър.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: