Начин на приготвяне
Тиквичките се разполовяват и всяка половинка се издълбава с лъжица. Вътрешността на тиквичките се нарязва на ситно, защото ще се добави към плънката. Може да използвате една част от вътрешността, останалото да добавите към супа или друго ястие.
Каймата се смесва с подправките (кимион, чубрица, черен пипер).
Лукът се нарязва на ситно, а морковите се настъргват. Зеленчуците се запържват в малко мазнина и след това към тях се добавя каймата. Когато и тя се позапържи, се слагат доматът (настърган), издълбаната част от тиквичките (нарязана на ситно) и оризът.
Разбърква се за 1-2 минути и се добавя топла вода. Сместа се посолява и се оставя на слаба степен на котлона до полуготовност на ориза (около 15 мин), като от време на време се разбърква и се долива вода при нужда.
Може да сложите в плънката чубрица, черен пипер или друга любима подправка.
Когато оризът е полусварен, се пристъпва към следващата стъпка от приготвянето на пълнените тиквички. Издълбаните тиквички се пълнят с получената смес.
Нареждат се в намазнена тавичка, на дъното на която се налива малко вода.
Завиват се с фолио и се пекат в предварително загрята на 200°C фурна за около 20 мин, след което се отвиват и пълнените тиквички с ориз и кайма се допичат за още 10 минути.