Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Меки домашни гевречета

Меки домашни гевречета

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Меки домашни гевречета
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
16
"Меки гевречета за закуска, които може да хапнете със сладко по ваш вкус"

Необходими продукти

  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 220 мл
  • кисело мляко - 2 ч.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • брашно - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Като за начало, активирайте маята с лъжичката захар и малко прясно мляко.

Чукнете яйцето в подходящ за месене съд, сипете предварително затопленото прясно мляко, солта, олиото, киселото мляко и най-накрая добавете активиралата се вече мая.

Постепенно добавяйте и брашното, докато се получи меко, нелепнещо и еластично тесто.

Оставете да удвои обема си.

Втасалото тесто разделете на 32 еднакви топченца, като всяко оформете на еднакви дълги фитили.

Усукайте едно с друго два от фитилите и съединете краищата им.

Процедирайте така и с останалите, и оставете гевречетата да втасат.

Изпечете на предварително загрята на 170 градуса фурна, за около 20 минути тези меки домашни гевречета.

Бележка: Преди изпичане намажете гевречетата с жълтък и 1 ч.л. прясно мляко (така, освен че ще имат блясък, коричката ще бъде изключително мека и ароматна). В моя случай добавих и олио, но препоръчвам само жълтък и прясно мляко.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: