Ezine.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Гевреци»Меки домашни гевречета

Меки домашни гевречета

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k8102
Меки домашни гевречета
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 2
16/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
16
"Меки гевречета за закуска, които може да хапнете със сладко по ваш вкус"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 220 мл
  • кисело мляко - 2 ч.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • брашно - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Като за начало, активирайте маята с лъжичката захар и малко прясно мляко.

Чукнете яйцето в подходящ за месене съд, сипете предварително затопленото прясно мляко, солта, олиото, киселото мляко и най-накрая добавете активиралата се вече мая.

Постепенно добавяйте и брашното, докато се получи меко, нелепнещо и еластично тесто.

Оставете да удвои обема си.

Втасалото тесто разделете на 32 еднакви топченца, като всяко оформете на еднакви дълги фитили.

Усукайте едно с друго два от фитилите и съединете краищата им.

Процедирайте така и с останалите, и оставете гевречетата да втасат.

Изпечете на предварително загрята на 170 градуса фурна, за около 20 минути тези меки домашни гевречета.

Бележка: Преди изпичане намажете гевречетата с жълтък и 1 ч.л. прясно мляко (така, освен че ще имат блясък, коричката ще бъде изключително мека и ароматна). В моя случай добавих и олио, но препоръчвам само жълтък и прясно мляко.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: