Начин на приготвяне
Отделете белтъка на яйцето и го запазете. Замесете тесто от жълтъка, маслото и ванилията. Отделете 2/3 от замесеното меко тесто и го разточете на дебела кора. С нея покрийте дъното на предварително намазнена и набрашнена тавичка, като оставите част от тестото да покрие стените на съда.
Пристъпете към приготвянето на крема. Отделете белтъците и жълтъците. Разбийте жълтъците със захарта. Постепенно ги смесете с изварата, ванилията, натрошените орехови ядки (може и бадемови ядки). Разбийте на сняг всички останали белтъци (общо 4 на брой).
Напълнете тестото с първо с жълтата смес, а отгоре разпределете бялата. Останалото тесто разточете на тънка кора, от която изрежете лентички с ширина 1 - 1.5 сантиметра. Подредете лентичките във формата на решетка върху крема и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Поръсете с пудра захар докато е още топла, изчакайте да се охлади и тогава разрежете и поднесете.
Коментари