Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта с извара и орехови ядки

Торта с извара и орехови ядки

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921359
Торта с извара и орехови ядки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4-6

Необходими продукти

  • за блата
  • брашно - 150 г
  • масло - 110 г
  • ванилия - 60 г
  • яйца - 1 бр.
  • за крема
  • извара - 400 г
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 120 г
  • ванилия - 1 - 2 пак.
  • орехи - 40 г смлени
  • за поръсване
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете белтъка на яйцето и го запазете. Замесете тесто от жълтъка, маслото и ванилията. Отделете 2/3 от замесеното меко тесто и го разточете на дебела кора. С нея покрийте дъното на предварително намазнена и набрашнена тавичка, като оставите част от тестото да покрие стените на съда.

Пристъпете към приготвянето на крема. Отделете белтъците и жълтъците. Разбийте жълтъците със захарта. Постепенно ги смесете с изварата, ванилията, натрошените орехови ядки (може и бадемови ядки). Разбийте на сняг всички останали белтъци (общо 4 на брой).

Напълнете тестото с първо с жълтата смес, а отгоре разпределете бялата. Останалото тесто разточете на тънка кора, от която изрежете лентички с ширина 1 - 1.5 сантиметра. Подредете лентичките във формата на решетка върху крема и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Поръсете с пудра захар докато е още топла, изчакайте да се охлади и тогава разрежете и поднесете.

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ezine.bg
ezine.bg
за блата 60 г ванилия?
26.11.2013 07:10
1