Начин на приготвяне
Фасулът се накисва за минимум 8 часа, след което се измива и слага в тенджера със студена вода.
Тенджерата се слага на котлона и когато водата заври, се изхвърля. Отново се налива студена вода и процедурата се повтаря.
След изхвърлянето на втората вода фасулът се прехвърля в тенджера под налягане (при липса на такава се оставя в обикновена тенджера), добавят се нарязаните на дребно зеленчуци, подправките (без солта) и се долива студена вода, като тя трябва да е два-три пръста над нивото на бобчетата.
Тенджерата се затваря и бобът се вари 25 минути, след като клапата започне да изпуска парата.
Когато времето изтече, налягането се освобождава и капакът се отваря. Добавя се солта.
В купичка се изважда от сварения фасул и малко от бобената чорба и се пасира до гладка смес, след което се връща в тенджерата.
Разбърква се и по този начин се сгъстява боб яхнията.
По желание може да добавите 2-3 супени лъжици брашно, разбити с малко вода.
За завършек на фасул яхния без запръжка сложете малко зехтин или олио в ястието.