Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Боб чорба»Фасул яхния без запръжка

Фасул яхния без запръжка

Кристина БоневаКристина Бонева
Ентусиаст
1074731832
Фасул яхния без запръжка2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • фасул - 1 пакет ( 500 г)
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • домат - 1 бр.
  • морков - 1 бр.
  • червена чушка - 1 бр.
  • зелена чушка - 1 бр.
  • сол
  • чубрица
  • червен пипер
  • гьозум
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фасулът се накисва за минимум 8 часа, след което се измива и слага в тенджера със студена вода.

Тенджерата се слага на котлона и когато водата заври, се изхвърля. Отново се налива студена вода и процедурата се повтаря.

След изхвърлянето на втората вода фасулът се прехвърля в тенджера под налягане (при липса на такава се оставя в обикновена тенджера), добавят се нарязаните на дребно зеленчуци, подправките (без солта) и се долива студена вода, като тя трябва да е два-три пръста над нивото на бобчетата.

Тенджерата се затваря и бобът се вари 25 минути, след като клапата започне да изпуска парата.

Когато времето изтече, налягането се освобождава и капакът се отваря. Добавя се солта.

В купичка се изважда от сварения фасул и малко от бобената чорба и се пасира до гладка смес, след което се връща в тенджерата.

Разбърква се и по този начин се сгъстява боб яхнията.

По желание може да добавите 2-3 супени лъжици брашно, разбити с малко вода.

За завършек на фасул яхния без запръжка сложете малко зехтин или олио в ястието.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: