Ezine.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Лучник по врачански

Лучник по врачански

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Лучник по врачански
Снимка: Йозлям Кадирова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Една рецепта от севера - оригиналния лучник по врачански, гледайте как се прави"

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно - около 400 г
  • яйцa - 1 бр.
  • мая - 1/2 суха
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 1/2 ч.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 2 с.л.
  • За плънката
  • праз - 2 стръка
  • лук - 3 бр. кромид
  • зелен лук - 2 връзки
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля и се сипва в съда, в който ще се меси тестото за лучника.

Добавя се белтъкът (а жълтъкът се отделя за намазване), маята, солта, захарта и олиото.

Постепенно се добавя брашното, докато се получи меко тесто като важната особеност в тази рецепта е, че тестото трябва да е леко лепкаво (при натискане с юмрук тестото да залепне съвсем леко) и се оставя да втаса.

Втасването трябва да се случва на топло, като отнема около 40-60 минути.

Докато тестото удвоява обема си, се приготвя плънката. За целта наситнете стръковете праз, зеления лук и кромида нарежете на полумесеци.

Запържете ги, докато омекнат, и оставете да изстинат.

Втасалото тесто се разделя на 2 части - едната по-голяма, другата по-малка.

По-голямата част от тестото се разточва като диаметъра на тестото трябва да е по-голям от диаметъра на тавата.

По средата се поставя плънката.

Най-отгоре се поставя по-малката част, като тя е точно колкото големината на тавата.

Забодете с вилица, оставете да си отпочине за 15 минути и изпечете лучника по врачански на 180 градуса за около 20-30 минути.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: