Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля и се сипва в съда, в който ще се меси тестото за лучника.
Добавя се белтъкът (а жълтъкът се отделя за намазване), маята, солта, захарта и олиото.
Постепенно се добавя брашното, докато се получи меко тесто като важната особеност в тази рецепта е, че тестото трябва да е леко лепкаво (при натискане с юмрук тестото да залепне съвсем леко) и се оставя да втаса.
Втасването трябва да се случва на топло, като отнема около 40-60 минути.
Докато тестото удвоява обема си, се приготвя плънката. За целта наситнете стръковете праз, зеления лук и кромида нарежете на полумесеци.
Запържете ги, докато омекнат, и оставете да изстинат.
Втасалото тесто се разделя на 2 части - едната по-голяма, другата по-малка.
По-голямата част от тестото се разточва като диаметъра на тестото трябва да е по-голям от диаметъра на тавата.
По средата се поставя плънката.
Най-отгоре се поставя по-малката част, като тя е точно колкото големината на тавата.
Забодете с вилица, оставете да си отпочине за 15 минути и изпечете лучника по врачански на 180 градуса за около 20-30 минути.