Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Шишчета»Зеленчукови шишчета с чеснов сос

Зеленчукови шишчета с чеснов сос

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921359
Зеленчукови шишчета с чеснов сос2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • тиквички - 2 бр.
  • патладжани - 1 бр.
  • гъби - 200 г пресни
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 - 3 бр.
  • чушки - 2 бр.
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • черен пипер
  • соев сос
  • сол
  • за соса
  • сметана - 1 ч.ч. заквасена
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • сол - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1 - 2 с.л.
  • копър - 1 - 2 с.л. пресен
  • за гарнитура
  • домати - 2 - 3 бр.
  • краставици - 2 бр.
  • зеле - 1 зелка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете тиквичките и патладжаните на едро. Посолете ги и ги оставете за 10-15 минути на хладно, за да се отцедят от излишните течности.

Почистете чушките от семките и ги нарежете на парчета, подходящи за нанизване. Гъбите се режат на две, а морковите и лукът на едро.

Смесете всички зеленчуци, включително и патладжаните и тиквичките в дълбока купа. Добавете зехтина, черен пипер и соев сос на вкус и размесете, за да се овкусят равномерно. Като редувате продуктите ги нанижете на дървени шишове.

Зеленчуковите шишчета се пекат до готовност на умерена скара от всички страни. Поднасят се с гарнитура нарязани домати, краставици и прясно зеле.

Соса се приготвя като към сметана добавите пресования чесън и наситнения копър. Подправяте със сол на вкус и разреждате с малко кисело мляко. Трябва да отлежи поне 2 часа във хладилник преди поднасяне.

Рейтинг

4.6
54
43
30
20
10
Дай твоята оценка: