Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени домати»Пълнени домати с ориз и кайма на фурна

Пълнени домати с ориз и кайма на фурна

Пълнени домати с ориз и кайма на фурна
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5

Необходими продукти

  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • кайма - 400 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • сол
  • олио - 5 с.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • домати - 8 - 10 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Доматите се измиват, изрязват им се капачетата и се издълбават.

Лукът и морковът се почистват, нарязват на дребно и задушават в дълбок тиган с малко олио. Щом омекнат, към тях се прибавя кайма.

Бърка се, докато каймата стане на трохи, след което се прибавя измитият ориз, а малко след това и една чаена чаша вода.

Плънката се разбърква периодично, прибавят се сол на вкус, черен и червен пипер, чубрица и надребнената вътрешност от издълбаните домати.

Щом оризът набъбне, тиганът се дръпва от котлона. Доматите се напълват с плънката и се нареждат в тавичка. Ако има останала плънка, се разпределя около доматите.

В тавичката и върху доматите се наливат още две чаени чаши вода, слагат се капачетата и ястието се слага във фурната. Печат се пълнените домати на 200 градуса до готовност на ориза.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: