Начин на приготвяне
Доматите се измиват, изрязват им се капачетата и се издълбават.
Лукът и морковът се почистват, нарязват на дребно и задушават в дълбок тиган с малко олио. Щом омекнат, към тях се прибавя кайма.
Бърка се, докато каймата стане на трохи, след което се прибавя измитият ориз, а малко след това и една чаена чаша вода.
Плънката се разбърква периодично, прибавят се сол на вкус, черен и червен пипер, чубрица и надребнената вътрешност от издълбаните домати.
Щом оризът набъбне, тиганът се дръпва от котлона. Доматите се напълват с плънката и се нареждат в тавичка. Ако има останала плънка, се разпределя около доматите.
В тавичката и върху доматите се наливат още две чаени чаши вода, слагат се капачетата и ястието се слага във фурната. Печат се пълнените домати на 200 градуса до готовност на ориза.