Начин на приготвяне
Запържваме двата вида лук в мазнина. Нарязваме тиквичките, морковите и картофите на не много едри кубчета. Добавяме ги към лукa в тавата да се задушат и те.
Белим домата и го режем на кубчета, след което го добавяме и него. Накрая добавяме каймата, като сме добавили малко вода към нея и разбъркаме.
След като запържим всички зеленчуци и каймата, добавяме подправките да я овкусим, а именно сол, черен пипер, чубрица, пресен магданоз и зеленчуковата подправка. Разбъркваме и добавяме вода да се покрият зеленчуците.
Слагаме във фурната да се пече. През това време си правим Бешамела, като сгорещяваме повечко олио и запържим брашното в него.
След това добавяме студеното прясно мляко и бъркаме енергично до получаването на еднородна, гъста смес. Бъркайте постоянно, за да не залепне сосът.
След като се сгъсти, добавяме разбитите яйца и оставяме соса така за още 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Накрая посоляваме, добавяме черен пипер и настъргваме индийско орехче.
Махаме от котлона и оставяме да изстине, докато се сготвят зеленчуците и каймата. След като водата от тавата се е изпарила, изсипваме Бешамела отгоре, разпределяме и връщаме обратно мусаката да се запече във фурната.
При сервиране добавете 1-2 лъжици кисело мляко в чинията с вашата телешка мусака с картофи и тиквички.
Да ви е сладко!