Начин на приготвяне
Свинското месо се нарязва на хапки, а праз лукът - на колелца.
Слагат се да се запържат за кратко в тиган, поръсват се със сол и се прехвърлят в глинен гювеч.
Картофите се обелват и нарязват на средно големи парчета. Заедно със скилидките чесън, нарязаната чушка се слагат също в гювеча.
Продуктите се разбъркват, поръсват се с още малко сол, лъжица царевично брашно и червен пипер, след което в гювеча се налива около 200 мл вода.
Най-отгоре върху зеленчуците се поставя лютата чушка и стръкчета пресен риган.
Свинското с картофи в гювеч се в студена фурна и се готви на 220 градуса през първите 20 мин, след което температурата на фурната се намалява на 170 градуса.
Малко преди готовност на свинското с праз и картофи в гювеч се маха капакът, за да се получи приятен загар.