Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Хапки»Хапки от карфиол с домашен сос

Хапки от карфиол с домашен сос

ГеновеваГеновева
Копирайтър
2521k1k3
Хапки от карфиол с домашен сос
Снимка: Геновева
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2

Необходими продукти

  • карфиол - 1 малка глава около 1 кг
  • сол
  • черен пипер
  • за панировката
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 5 с.л.
  • прясно мляко - 100 мл
  • сол
  • галета
  • за соса
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • горчица - 1 с.л.
  • майонеза - 2 с.л.
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Карфиолът се измива и се разделя на розички. В дълбока тенджера се слага вода почти до горе и се слага 1 ч.л. сол, оставя се да заври. След което карфиолът се пуска в горещата вода да се бланшира за около 1-2 минути, не повече, защото омеква бързо и ще се разкашка.

Оставя се в гевгира да се прецеди от водата, след което се посолява и се овкусява с черен пипер. Приготвяме си панировка, като в дълбока купичка чукнем 3 яйца и ги разбием хубаво, след това добавяме прясното мляко и брашното. И доразбиваме до получаването на гъста яйчена смес, в която ще потапяме карфиол.

В дълбока чинийка си сипваме галета. Карфиолът го овалваме първо в галетата и след това в яйчената смес и го слагаме в сгорещено олио да се изпържи. Бъдете бързи, защото много бързо е готов. Изпържете го от двете страни и извадете карфиола върху кухненска хартия, за да се отцеди от олиото.

Повторете процедурата, докато свърши карфиолът. Подредете в друга чиния и си пригответе соса, като в дълбока купичка объркайте млякото, майонезата, горчицата, заквасената сметана и пасирания чесън, добавете сол на вкус. Объркайте хубаво домашния сос и сервирайте в подходяща купичка за сос. Да ви е сладко!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: