Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Свински дроб със сос

Свински дроб със сос

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921359
Свински дроб със сос2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
165 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • свински дроб - 1 кг
  • свинско сърце - 1 бр.
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • ряпа - 1 бр. голяма
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • сол
  • дафинови листа - 2 бр.
  • чубрица
  • лимони - 1/2 бр. нарязан
  • за заливката
  • пудра захар - 1 с.л.
  • мас - 50 г
  • магданоз - 1 връзка
  • брашно - 5 с.л.
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л.
  • горчица - 1 с.л.
  • сметана - 150 мл.
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Залейте почистените дроби и сърце с около 2.5 л студена вода и кипнете. Към врящите карантии добавете нарязаните на лентички ряпа и моркови и наситнените лук и чесън. Посолете и сложете останалите подправки.

Варете поне 2 часа на умерен огън.

Сварените дроб и сърце се изваждат и се оставят да се изцедят, след което се нарязват на ситни парченца. Бульона се прецежда.

Пристъпете към приготвянето на соса. Първа, карамелизирайте захарта в малко мас. Щом захарта се разтопи добавете брашното и пържете докато покафенее.

Наръсете със ситно нарязаната връзка магданоз и разбъркайте. На тънка струйка добавете и 1 л от бульона и бъркайте до получаването на еднородна смес. Последно добавете лимоновия сок.

Към соса добавете нарязаните дроб и сърце и задушавайте на умерен огън за 20-25 минути. Овкусете с чубрица и червен пипер.

Преди да свалите задушеното от котлона добавете горчицата и сметаната и оставете да кипне.

Сервирайте гарнирано с резенчета лимон.

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка: