Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака със зелени домати

Мусака със зелени домати

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921359
Мусака със зелени домати1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • телешко месо - 500 г
  • зелени домати - 400 г
  • ориз - 80 г
  • лук - 1 глава
  • масло - 80 г
  • черен пипер
  • магданоз
  • сол
  • за заливка
  • яйца - 3 броя
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 с.л.
  • сода - 1 щипка по желани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете телешкото на ситни парченца и го запържете в част от маслото. Когато се запържи равномерно от всички страни добавете малко вода и го задушете на тих огън.

Изплакнете ориза няколко пъти обилно със студена вода, а после го сварете за 10-15 минути до полуготовност. Нарежете лука на ситно, а зелените домати на филийки.

В малко масло запържете първо лука и щом омекне, го добавете към ориза, разбъркайте и изсипете всички при телешкото месо. Смесете добре и подправете със сол и черен пипер.

В останалото масло добавете зелените домати и ги изпържете.

В подходяща тавичка наредете един ред от зелените домати, покрийте отгоре с телешкото месо и завършете с още един ред зелени домати.

Запечете мусаката в предварително загрята умерена фурна. Залейте с разбитите яйца, кисело мляко и брашно и върнете да се запече със заливката мусаката. Преди сервиране поръсете с магданоз.

Рейтинг

3.8
52
40
33
20
10
Дай твоята оценка: