Начин на приготвяне
В отделни съдове се накисват житото, грахта, лещата и фасулът и се оставят да престоят поне 10-12 часа.
След това зърнените храни се измиват на течаща студена вода и се отцеждат. Сложете всичко без лещата в дълбок съд, залейте със студена вода и след кипване ги оставете да врят на слаб огън за 30 -35 минути.
Изхвърлете водата от варенето, добавете лещата и залейте с 2 л вряща вода. После варете още 1 час на бавен огън.
Нарежете лука и морковите на ситно и го запържете в мазнина, докато не омекне. Добавете брашното, разбъркайте и разредете с малко от зърнената чорба.
Когато брашното се разтвори добре го изсипете към останалата чорба и разбъркайте за да се разтвори добре. Сложете ореховите ядки и сол на вкус.
Варете супата още 5 минути. Свалете от огъня и поръсете с пресните подправки. Поднася се топла.