Зърнена чорба

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921358
Зърнена чорба1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4-6
"Време е за една вкусна и топла зърнена чорбичка"

Необходими продукти

  • жито - 3 с.л.
  • леща - 3 с.л.
  • грах - 1/2 ч.ч. изсушен грах
  • боб - 1/2 ч.ч. дребен боб
  • орехови ядки - 1 ч.ч.
  • лук - 4 глави
  • моркови - 2 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • масло - 75 - 100 г растително
  • мащерка - 1 с.л.
  • босилек - 1 с.л.
  • мента - 1/2 с.л. (може и джоджен)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В отделни съдове се накисват житото, грахта, лещата и фасулът и се оставят да престоят поне 10-12 часа.

След това зърнените храни се измиват на течаща студена вода и се отцеждат. Сложете всичко без лещата в дълбок съд, залейте със студена вода и след кипване ги оставете да врят на слаб огън за 30 -35 минути.

Изхвърлете водата от варенето, добавете лещата и залейте с 2 л вряща вода. После варете още 1 час на бавен огън.

Нарежете лука и морковите на ситно и го запържете в мазнина, докато не омекне. Добавете брашното, разбъркайте и разредете с малко от зърнената чорба.

Когато брашното се разтвори добре го изсипете към останалата чорба и разбъркайте за да се разтвори добре. Сложете ореховите ядки и сол на вкус.

Варете супата още 5 минути. Свалете от огъня и поръсете с пресните подправки. Поднася се топла.

Рейтинг

4.5
53
43
30
20
10
Дай твоята оценка: