Начин на приготвяне
Готовото тесто за мекици и пици (1 бр.), намазваме с олио и от него правим еднакви по размер топки, приблизително с размери по-малки от топка за тенис. Намазваме всяка с олио, да не засъхват.
Когато оформим всички топки, с намазани с олио ръце, от всяка топка, последователно, разтегляме на тънка кора. Може и да разточим с точилка, но тогава трябва да наръсваме брашно, да не полепва тестото по точилката.
Като разтеглим кора (с размерите на голяма чиния), намазваме с разтопена мас или с олио (1 с.л.) и наръсваме със ситно натрошено сирене. Прегъваме отляво и отдясно крайчетата към центъра на кората (доближаваме ги едно до друго), а после долната половина, прехлупваме върху горната и така получаваме квадрат или правоъгълник.
Подреждаме гюзлемите в тава, върху хартия за печене поръсена с брашно. Намазваме ги отгоре с олио. Когато направим всички гюзлеми, слагаме сач на котлона (или тиган, ако не разполагаме със сач) и включваме да се нагрее на средна температура.
Когато е нагрят достатъчно, намазваме с мазнина. Разточваме гюзлеме с точилка да изтъним и слагаме в сача. Когато се запече от долната страна, намазваме отгоре малко мазнина на гюзлемето и с шпатула обръщаме, за да се изпече и от другата страна.
Готовите гюзлеми, подреждаме в чиния, една върху друга. Сервираме с кисело мляко или айрян.