ezine.bg»Рецепти»Баница»Гюзлеми»Мързеливи гюзлеми

Мързеливи гюзлеми

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148542563156
Мързеливи гюзлеми
Снимка: Илияна Димова
1 / 7
04/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Набързо приготвени, без усилия, но със същия великолепен вкус"

Необходими Продукти

  • тесто - 1 бр. готово, за мекици и пици
  • сирене - 300 - 350 г натрошено
  • мас - 1 ч.ч. разтопена или олио
  • брашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Готовото тесто за мекици и пици (1 бр.), намазваме с олио и от него правим еднакви по размер топки, приблизително с размери по-малки от топка за тенис. Намазваме всяка с олио, да не засъхват.

Когато оформим всички топки, с намазани с олио ръце, от всяка топка, последователно, разтегляме на тънка кора. Може и да разточим с точилка, но тогава трябва да наръсваме брашно, да не полепва тестото по точилката.

Като разтеглим кора (с размерите на голяма чиния), намазваме с разтопена мас или с олио (1 с.л.) и наръсваме със ситно натрошено сирене. Прегъваме отляво и отдясно крайчетата към центъра на кората (доближаваме ги едно до друго), а после долната половина, прехлупваме върху горната и така получаваме квадрат или правоъгълник.

Подреждаме гюзлемите в тава, върху хартия за печене поръсена с брашно. Намазваме ги отгоре с олио. Когато направим всички гюзлеми, слагаме сач на котлона (или тиган, ако не разполагаме със сач) и включваме да се нагрее на средна температура.

Когато е нагрят достатъчно, намазваме с мазнина. Разточваме гюзлеме с точилка да изтъним и слагаме в сача. Когато се запече от долната страна, намазваме отгоре малко мазнина на гюзлемето и с шпатула обръщаме, за да се изпече и от другата страна.

Готовите гюзлеми, подреждаме в чиния, една върху друга. Сервираме с кисело мляко или айрян.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: