Мързеливи гюзлеми

04/07/2019
"Набързо приготвени, без усилия, но със същия великолепен вкус "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 681
  • Преглеждания за месеца307
  • Преглеждания за седмицата62
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • тесто - 1 бр. готово, за мекици и пици
  • сирене - 300 - 350 г натрошено
  • мас - 1 ч.ч. разтопена или олио
  • брашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Готовото тесто за мекици и пици (1 бр.), намазваме с олио и от него правим еднакви по размер топки, приблизително с размери по-малки от топка за тенис. Намазваме всяка с олио, да не засъхват.

Когато оформим всички топки, с намазани с олио ръце, от всяка топка, последователно, разтегляме на тънка кора. Може и да разточим с точилка, но тогава трябва да наръсваме брашно, да не полепва тестото по точилката.

Като разтеглим кора (с размерите на голяма чиния), намазваме с разтопена мас или с олио (1 с.л.) и наръсваме със ситно натрошено сирене. Прегъваме отляво и отдясно крайчетата към центъра на кората (доближаваме ги едно до друго), а после долната половина, прехлупваме върху горната и така получаваме квадрат или правоъгълник.

Подреждаме гюзлемите в тава, върху хартия за печене поръсена с брашно. Намазваме ги отгоре с олио. Когато направим всички гюзлеми, слагаме сач на котлона (или тиган, ако не разполагаме със сач) и включваме да се нагрее на средна температура.

Когато е нагрят достатъчно, намазваме с мазнина. Разточваме гюзлеме с точилка да изтъним и слагаме в сача. Когато се запече от долната страна, намазваме отгоре малко мазнина на гюзлемето и с шпатула обръщаме, за да се изпече и от другата страна.

Готовите гюзлеми, подреждаме в чиния, една върху друга. Сервираме с кисело мляко или айрян.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар