Начин на приготвяне
Изчистените, измити и дребно нарязани гъби се задушават в подсолена вода (колкото е необходимо за мусаката) до омекване.
Отделно в растителното масло се задушава лукът, също нарязан на дребно. След омекването на лука се прибавя оризът и се задушава, докато поеме мазнината.
Тогава се прибавят ситно нарязаните домати и течността от задушаването на гъбите.
Сместа се изсипва в тава, намазана с мазнина. Прибавят се задушените гъби.
Приготвя се бешамелов сос от препеченото брашно, яйцата и прясното мляко, 2/3 от които се прибавя към сместа в тавата.
Ястието се подправя на вкус със сол, черен пипер и магданоз, разбърква се, поръсва се с разтопеното прясно мляко и се пече в средно силна фурна около 20 минути, след което се изважда, залива се с останалата част от бешамеловия сос и се допича.
Поднася се с киселото мляко.