Начин на приготвяне
Нарязваме на дребно кромида, настъргваме морковите на ренде и ги задушаваме в растителното масло и малко вода до омекване.
Прибавяме нарязания на дребно спанак, а малко по-късно и ориза. Обелваме картофите и ги нарязваме на кръгчета, като ги слагаме да се сварят малко в леко подсолена вода. Нарязваме и доматите на кръгчета.
Нареждаме в тавичка последователно по един пласт домати, картофи и задушената смес (ароматните корени, спанака и ориза).
Поръсваме отгоре с магданоз и завършваме с домати. Заливаме ястието с малко мляко, леко разбито с белтъците от яйцата, и го запичаме.
След като запечем нашата Мусака Витоша, заливаме с класически сос Бешамел и отново запичаме.
Накрая поръсваме с настъргания кашкавал и отново запичаме до зачервяване тази вкусна вегетарианска мусака.
Опитайте тази мусака без месо, ако искате по-леко ястие или просто сте почитатели на вегетарианските рецепти.