Начин на приготвяне
Обелените и измити картофи нарежете на тънки овални филийки и ги запържете до полуготовност в загрято олио.
Нарежете дребно спанака, а ориза сварете в подсолена кипната вода с малко мазнина.
Настържете морковите на ренде и ги запържете заедно със скълцания лук до омекване.
Нарежете доматите на филийки и с една част от тях покрийте дъното на подмазнена тава, в която ще приготвите мусаката.
Отгоре разпределете 1/2 от картофите, след това 1/2 от ориза, следват морковите и лука, след това спанакът и магданозът. Продължете с останалия ориз и завършете в другата част картофи и още филии домати за завършек.
Разбийте половината от яйцата с част от прясното мляко и малко сол /при нужда добавете малко вода/. Залейте мусаката и сложете да се пече до апетитен загар.
Направете Бешамел по стандартния начин от мазнина, запържено в нея брашно, разредени с разбитите останали яйца и мляко.
Извадете мусаката, залейте с Бешамела и поръсете настърган кашкавал. Върнете в печката да се запече до зачервяване.