Начин на приготвяне
Напръскайте рибата с прясно изстискан сос от лимон и оставете да престои поне 15 минути. Залейте я със студена вода, в която сте добавили оцета и малко сол, кипнете и варете в продължение на 10 минути на силен огън. Сварената риба се обезкостява (ако има нужда) и се накъсва на малки парченца.
Половината от мазнината се загрява и в нея се задушават ситна нарязаните лук, моркови, целина и гъби. Когато омекнат, се добавя отцеденият грах и се задушава още 3-4 минути, след което се сваля от котлона.
Картофите се обелват, нарязват на кубчета и се варят 15 минути в 1 ч.ч. подсолена вода и кима.
В предварително намазнена тава се подреждат 1 ред картофи, заливат се с 1 с.л. олио, отгоре се подреждат рибеното месо, което се овкусява със сол и черен пипер.
Върху рибата се подреждат листа спанака, нарязаните на филии домати и лимон, покриват се със задушени зеленчуци. Мусаката се залива с 1 ч.ч. бульон от варенето на рибата и се запича в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути.
Запечената рибена мусака се залива със смес от разбити яйца и мляко и се доизпича за още 15 минути.