Начин на приготвяне
В тиган сгорещете 3 с.л. олио, запържете в него ситно нарязаните лук и чесън, прибавете каймата и запържете и нея, докато стане пръхкава.
Налейте виното, добавете доматеното пюре, поръсете със сол, черен пипер и мащерка и задушавайте сместа около 25 мин.
Посолете нарязаните на кръгчета патладжани, оставете ги, докато се отцедят от горчивия сок, след което ги подсушете и ги изпържете в останалото олио.
В намаслена тавичка наредете пласт патладжани, отгоре – ред кайма, след това – нарязани на кръгчета домати и наръсете с половината от настъргания кашкавал.
Останалите патладжани, домати и кайма наредете отгоре произволно, посипете с останалия настърган кашкавал и печете мусаката 40 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.