Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Патладжанена мусака

Патладжанена мусака

Патладжанена мусака2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Вълшебен аромат се носи от кухнята, а ние нямаме търпение да опитаме това невероятно ястие"

Необходими продукти

  • телешка кайма - 500 г
  • патладжани - 4 бр.
  • домати - 5 бр.
  • лук - 2 глави, кромид
  • чесън - 4 скилидки
  • кашкавал - 100 г настърган
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червено вино - 125 мл
  • олио - 8 с.л.
  • мащерка - 1 щипка
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган сгорещете 3 с.л. олио, запържете в него ситно нарязаните лук и чесън, прибавете каймата и запържете и нея, докато стане пръхкава.

Налейте виното, добавете доматеното пюре, поръсете със сол, черен пипер и мащерка и задушавайте сместа около 25 мин.

Посолете нарязаните на кръгчета патладжани, оставете ги, докато се отцедят от горчивия сок, след което ги подсушете и ги изпържете в останалото олио.

В намаслена тавичка наредете пласт патладжани, отгоре – ред кайма, след това – нарязани на кръгчета домати и наръсете с половината от настъргания кашкавал.

Останалите патладжани, домати и кайма наредете отгоре произволно, посипете с останалия настърган кашкавал и печете мусаката 40 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: