Начин на приготвяне
В купа се разбиват яйцата с вилица. Добавя се натрошено сирене и с вилица отново го намачквам, за да няма големи бучки. Сипва се 2 с.л. галета, 3 с.л. брашно от елда и на върха на ножа бакпулвер и щипка черен пипер.
Разбърква се тесто, трябва да е меко. Половината оформих на фитил, нарязва се на парчета и краищата се заострят като бадем, леко сплескан отгоре.
Останалото тесто шприцовам през малка форма и нареждам в чиния. Когато са оформени, се загрява олио около 2 пръста в тиганче 15 см диаметъра.
Пържат се на 4 степен до златисто. Стават като соленки с яйца. Изваждат се в чиния, сервират се с бира или чаша вино.
По идея на Соня Данова, само че замених бялото брашно с нещо здравословно и без глутен!