Начин на приготвяне
Измити тиквички се срязват на две по дължина и с чаена лъжичка се издълбават. В тенджера се загрява вода с малко сол и когато заври, пускаме тиквичките да се бланшират за 5 минути.
После се изваждат, за да се отцеди течността. Приготвя се плънка, като в тиган се загрява олио и запържваме лук, настърган морков, нарязани тиквички от издълбаната част. Ако имат повече семена, изхвърлете ги.
Поръсваме сол, чубрица и добавяме каймата. С дървена лъжица се раздробява и сипваме 2-3 с.л. вода от варенето на тиквичките.
Добавяме и останалите подправки, разбъркваме, докато се изпари водата и остане на мазнина. Нареждат се тиквичките в тава, пълним всяка с плънка и наливаме в тавата един пръст вода, може и от варенето.
Печем в загрята фурна на 180 градуса около 20-25 минути. Изваждаме и поръсваме отгоре с настърган кашкавал, връща се във фурната и само отгоре се запича кашкавалът.
Сервираме готовите пълнени тиквички с нарязан копър и резени домати.