Ezine.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня с готови кори и морски дарове

Лазаня с готови кори и морски дарове

Лазаня с готови кори и морски дарове1 / 2
12/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 12 бр.
  • морски дарове - 300 г, замразени
  • топено сирене - 120 г
  • кашкавал - 50 г, настърган
  • зехтин - 6 с.л.
  • За зеленчуковата плънка
  • патладжани - 1 бр.
  • тиквички - 1 бр.
  • домати - 3 бр.
  • чушки - 2 бр.
  • лук - 1 глава, кромид
  • чесън - 3 скилидки
  • черни маслини - 60 г без костилки
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • риган - 1 ч.л. сух
  • сол - на вкус
  • За соса
  • брашно - 50 г
  • прясно мляко - 750 мл
  • лимони - ½ бр. сока
  • индийско орехче - 1 щипка, настъргано
  • телешки бульон - ½ кубче
  • масло - 50 г краве
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте патладжана, нарежете го на кубчета, поръсете ги със сол и ги оставете да се отцедят от горчивия сок, след което ги изпържете при непрекъснато бъркане за 6-7 мин. в половината загрят зехтин заедно с кръгчетата лук, парченцата от почистените чушки, домати и тиквичка, накълцания обелен чесън и разполовените маслини.

След което добавете доматеното пюре, доматения сок и ригана, посолете, разбъркайте и свалете готовата плънка от огъня.

В друг съд сгорещете останалия зехтин, изпържете в него морските дарове за 3-4 мин., като бъркате постоянно, и ги отстранете от котлона.

Отделно запържете в разтопеното масло брашното за 2 мин., залейте го с млякото, бъркайте, докато кипне, варете 2-3 мин., добавете лимоновия сок, индийското орехче и натрошения бульон, поръсете със сол и черен пипер, разбъркайте соса и го махнете от огъня.

Намажете с мазнина форма за печене, наредете в нея пласт кори за лазаня, отгоре сложете част от зеленчуковата смес и от морските дарове, покрийте с нов пласт кори, залейте с половината сос и редувайте така, докато продуктите свършат, като завършите с пласт кори.

Полейте лазанята с останалия сос, покрийте я с нарязаното на филийки топено сирене, наръсете я с настърган кашкавал и я печете в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: