Начин на приготвяне
Измийте патладжана, нарежете го на кубчета, поръсете ги със сол и ги оставете да се отцедят от горчивия сок, след което ги изпържете при непрекъснато бъркане за 6-7 мин. в половината загрят зехтин заедно с кръгчетата лук, парченцата от почистените чушки, домати и тиквичка, накълцания обелен чесън и разполовените маслини.
След което добавете доматеното пюре, доматения сок и ригана, посолете, разбъркайте и свалете готовата плънка от огъня.
В друг съд сгорещете останалия зехтин, изпържете в него морските дарове за 3-4 мин., като бъркате постоянно, и ги отстранете от котлона.
Отделно запържете в разтопеното масло брашното за 2 мин., залейте го с млякото, бъркайте, докато кипне, варете 2-3 мин., добавете лимоновия сок, индийското орехче и натрошения бульон, поръсете със сол и черен пипер, разбъркайте соса и го махнете от огъня.
Намажете с мазнина форма за печене, наредете в нея пласт кори за лазаня, отгоре сложете част от зеленчуковата смес и от морските дарове, покрийте с нов пласт кори, залейте с половината сос и редувайте така, докато продуктите свършат, като завършите с пласт кори.
Полейте лазанята с останалия сос, покрийте я с нарязаното на филийки топено сирене, наръсете я с настърган кашкавал и я печете в предварително загрята на 200 градуса фурна.