Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Печено телешко»Печено телешко с орехова плънка

Печено телешко с орехова плънка

Печено телешко с орехова плънка2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Всеки ден с вас е истински празник, затова ви предлагаме и това великолепно телешко, подходящо за специалните случаи"

Необходими продукти

  • телешко месо - 1 цяло парче от бут около 800 - 900 г
  • сланина - 100 г
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава, кромид
  • магданоз - ¼ връзка
  • орехови ядки - 120 г
  • кашкавал - 150 г
  • масло - 50 г краве
  • дафинови листа - 2 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте месото от телешки бут, подсушете го, разрежете го така, че да се получи широко правоъгълно парче, поръсете го от всички страни с черен пипер и сол и го начукайте леко.

Затоплете маслото, махнете го от огъня и след като изстине, го разбъркайте със ситно нарязания магданоз и смлените в блендер орехи.

Наредете върху месото нарязаните на лентички сланина и кашкавал, отгоре разпределете равномерно ореховата смес, завийте го на руло и го вържете с дебел конец.

Сложете така приготвеното месно руло в тавичка, наредете около него нарязания на полукръгчета обелен лук и остъргания морков, нарязан на колелца, добавете дафиновите листа и налейте 100 мл вода.

Поръсете рулото с черен пипер и сол и го сложете да се пече 65 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна, като периодично го поливате с отделилия се сос.

Извадете готовото руло, махнете конеца, нарежете го на филийки и го поднесете със свежа салата.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: