Начин на приготвяне
Пепеливата вода пригответе от 1/2 супена лъжица дървесна пепел и 1 ч.ч. вода, като ги сложите да кипнат за 2 минути. След това прецедете и оставете да изстине.
Замесете средно твърдо тесто от водата, олиото, 2 с.л. захар, щипка сол и колкото поеме брашно. По желание добавете прахче ванилия.
За плънката разбъркайте всички продукти заедно, като придадете плътност с белтъка. Може да прибавите и мармалад по избор в плънката.
Разделете тестото на 8 топки, всяка от които разточете на лист с големината на чиния за хранене. Всеки лист разрежете диаметрално на 8 триъгълника.
В основата на всеки триъгълник сложете от плънката и завийте кифличките. Подреждайте ги в тава с хартия за печене и ги опечете до розов загар.
Още докато са горещи, ги потопете за кратко в топла вода и ги оваляйте в пудра захар.