Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Гнезда»Картофени гнезда с кюфтенца на фурна

Картофени гнезда с кюфтенца на фурна

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Картофени гнезда с кюфтенца на фурна
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Винаги може да импровизирате и вместо картофки в гнездо от кайма да приготвите кюфтенца в гнезда от картофено пюре"

Необходими продукти

  • пресни картофи - 600 - 700 г сварени
  • краве масло - 1 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
  • чубрица
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • кашкавал - 2 с.л. настърган
  • кюфтета
  • кайма - 250 г смес
  • лук - 1 малка глава
  • магданоз
  • чубрица
  • черен пипер
  • кимион
  • вода - 2 - 3 с.л.
  • кашкавал - 50 г настърган
  • чедър - 1 слайс на кубчета
  • кашкавал - 8 щипки за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват тънко, нарязват се на парчета и се сваряват в подсолена вода до готовност. Отцеждат се добре и с преса се намачкват с маслото, сол, чубрица, настърган кашкавал и жълтъка.

С мокри ръце се оформят 8 топки и поставяме в намазана с масло или олио тава една до друга.

В средата се оформя кладенче с дъното на малка чаша топена в студена вода и с пръсти се оформят краищата. Поставя се във всяко картофено гнездо по едно леко сплескано кюфте.

Печем в загрята фурна 180-200°C за 25-30 минути. Изваждат се и върху всяко кюфтенце поръсваме щипка кашкавал. Връща се във фурната за още 5 минути и готово.

Вкусно и ефектно за празничен ден! Сервираме картофените гнезда с кюфтенца със зеленчуци и пиво!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: