Начин на приготвяне
Картофите се сваряват в подсолена вода. Когато се сварят, се обелват и смачкват на пухкаво картофено пюре. Към пюрето се прибавя нарязан ситно пресен лук и шунка.
Настъргва се кашкавал, прибавя се сол и едно яйце. Всички продукти се омесват хубаво, след което се гребва от сместа и оформят четири топки, които се овалват в галета и се прави вдлъбнатинка по средата кат гнездо.
Във всички гнезда се чуква по едно яйце, поръсва се върху него малко сол, след което се нареждат в индивидуални керамични рамекини или в тава, предварително намаслени.
Картофените гнезда се пекат във фурна на 200 градуса за около 20 минути. Едно по-различно, но вкусно предястие от картофени гнезда с яйца.