Начин на приготвяне
Коприва се измива, бланшира се във вряща вода за 4-5 минути и се отцежда.
Смесва се с извара и пасираме на пюре.
Картофи се сваряват, обелени се рендосват на едро ренде. Поръсваме с подправки сол, чубрица и риган.
В тиган се загрява масло, да се разтопи, сипваме картофите, запържваме за кратко, да поемат аромата на маслото и сваляме от котлона.
Прибавете прясното мляко, пюрето от коприва и отново разбъркайте.
В намазано глинено гювече с масло сипете картофената смес и с лъжица оформете гнездо.
Чукнете едно яйце, поръсете щипка червен пипер и сол.
Печете в загрята фурна 180°C за 15-20 минути, да се забули яйцето.
Ако искате да е рохкаво, 15 минути стигат.
Сервираме картофеното гнездо с коприва и яйце топло с една люта чушка.
Добър апетит!
За по-голямо количество увеличете продуктите!