Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювечета»Картофени гнезда с коприва и яйца

Картофени гнезда с коприва и яйца

Картофени гнезда с коприва и яйца
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1
"Сервирайте още топли, топли тези картофени гнезда. Добър апетит!"

Необходими продукти

  • картофи - 2 бр. едри
  • сол
  • масло - 30 г
  • коприва - 1 шепа връхчета бланширани
  • извара - 1 с.л.
  • чубрица
  • яйца - 1 бр.
  • червен пипер - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • масло - за гювечето
  • прясно мляко - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Коприва се измива, бланшира се във вряща вода за 4-5 минути и се отцежда.

Смесва се с извара и пасираме на пюре.

Картофи се сваряват, обелени се рендосват на едро ренде. Поръсваме с подправки сол, чубрица и риган.

В тиган се загрява масло, да се разтопи, сипваме картофите, запържваме за кратко, да поемат аромата на маслото и сваляме от котлона.

Прибавете прясното мляко, пюрето от коприва и отново разбъркайте.

В намазано глинено гювече с масло сипете картофената смес и с лъжица оформете гнездо.

Чукнете едно яйце, поръсете щипка червен пипер и сол.

Печете в загрята фурна 180°C за 15-20 минути, да се забули яйцето.

Ако искате да е рохкаво, 15 минути стигат.

Сервираме картофеното гнездо с коприва и яйце топло с една люта чушка.

Добър апетит!

За по-голямо количество увеличете продуктите!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: