Начин на приготвяне
Зелките се изчистват от горните листа, измиват се и се нарязват на четири. Изрязват се твърдите части и зелето се нарязва на по–едро.
Посолява се и се намачква. Прибавят се 2 – 3 кафени чаши вода и се вари 10 мин. Доматите се настъргват и се прибавят заедно с червения пипер, олиото, дафиновите листа и черния пипер.
Разбърква се добре и се оставя на тих огън да ври 40 мин, като от време на време се разбърква.
Отхлупва се и на силен огън ври около 10 мин, като често се разбърква.
Прибавя се 1 чаена лъжичка брашно, бърка се непрекъснато 2 – 3 мин и се сваля от огъня. По желание може да се поднесе със счукан чесън.
Ястието се комбинира много добре с таратор. Ако се приготвя с есенно зеле, водата се увеличава с 1 – 2 чаши, тъй като тогава зелето не е много сочно.