Начин на приготвяне
В чаша се сипва топло прясно мляко с 1 с.л. захар, маята и 2-3 с л брашно. Разбърква се и оставяме да бухне.
В купа се разбиват яйцата със захарта, без един жълтък, и ванилия. Добавя се заквасена сметана, олио, кора от лимон и с шупналата мая и брашното се замесва средно меко тесто.
Покриваме с кърпа и оставяме за 1 час да втаса.Разделя се две части. Всяка се оформя на фитил, нарязва се на части.
Парчето тесто се сплесква, в средата се поставя парче локум или кубче начупен шоколад и оформяме на топка.
В тавичка със свалящи стени, върху хартия на дъното, нареждам 12 топчета с локум, отгоре тези с шоколад и оставяме за 30 минути да бухне.
Намазва се четка с разбит жълтък и 1 с.л. олио, поръсваме сусам.
Печем на второ ниво от долу нагоре при 170 градуса около 1 час и още 10 минути, докато забито дървено шишче не излезе сухо.
В малка форма като моята, 24 см, иска много време за печене, може да направите в по-голяма форма, ще се изпече по бързо, като накрая покривате с хартия за печене да не изгори.
Изважда се козунакът върху решетка да се охлади и начупваме на парчета. Да ви е вкусно!