Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Козунак със стафиди и руло с шоколад

Козунак със стафиди и руло с шоколад

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Козунак със стафиди и руло с шоколад
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • яйца - 4 бр. без 1 жълтък
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 150 г
  • олио - 80 мл
  • мас - 1 с.л. разтопена
  • мая - 42 г
  • ванилия
  • лимонова кора
  • уиски - 50 мл
  • стафиди - 3 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • течен шоколад - 100 г за рулото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От вечерта се замесва козуначеното тесто. Разбиват се яйцата със захарта в купа, като се заделя един жълтък за намазване. В топло прясно мляко се натрошава кубче мая с лъжичка захар и оставяме да шупне.

Смесваме всички продукти в купата, добавя се ванилия, кора от лимон, супена лъжица от уискито и с пресято брашно се замесва тесто, като половината мазнина сипвам в тестото, а с останалата се намазват ръцете и се сгъва и разтяга за 5-10 минути. Намазва се тестото с олио и поставяме в найлонова торба, която се връзва и слага в хладилника.

На сутринта се изважда и оставяме 1 час да се отпусне. Може да оставите да втаса и да оформите веднага, без да оставяте за една нощ. Разделя се на две части, едната по-голяма - за козунака, другата за руло.

Голямата част се оформя на 3 фитила, сплескват се на лента и нареждаме отцедени от уискито стафиди.Така се оформят три фитила, усукват се и плетем на козуначена плитка. Поставя се в правоъгълна тава върху хартия за печене.

Втората част тесто се точи на правоъгълник, намазва се с течен шоколад и навиваме на руло.

Поставя се в друга правоъгълна форма и оставяме да втаса втори път за 30 минути. С четка се намазват с разбит с лъжица олио и прясно мляко жълътк, поръсваме захар.

На дъното на фурната сложете канче до половината с вода, на средно ниво печем в загрята фурна на 170 -180 градуса до готовност. Проба с дървено шишче да няма тесто по него, значи е готово.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: