Начин на приготвяне
От вечерта се замесва козуначеното тесто. Разбиват се яйцата със захарта в купа, като се заделя един жълтък за намазване. В топло прясно мляко се натрошава кубче мая с лъжичка захар и оставяме да шупне.
Смесваме всички продукти в купата, добавя се ванилия, кора от лимон, супена лъжица от уискито и с пресято брашно се замесва тесто, като половината мазнина сипвам в тестото, а с останалата се намазват ръцете и се сгъва и разтяга за 5-10 минути. Намазва се тестото с олио и поставяме в найлонова торба, която се връзва и слага в хладилника.
На сутринта се изважда и оставяме 1 час да се отпусне. Може да оставите да втаса и да оформите веднага, без да оставяте за една нощ. Разделя се на две части, едната по-голяма - за козунака, другата за руло.
Голямата част се оформя на 3 фитила, сплескват се на лента и нареждаме отцедени от уискито стафиди.Така се оформят три фитила, усукват се и плетем на козуначена плитка. Поставя се в правоъгълна тава върху хартия за печене.
Втората част тесто се точи на правоъгълник, намазва се с течен шоколад и навиваме на руло.
Поставя се в друга правоъгълна форма и оставяме да втаса втори път за 30 минути. С четка се намазват с разбит с лъжица олио и прясно мляко жълътк, поръсваме захар.
На дъното на фурната сложете канче до половината с вода, на средно ниво печем в загрята фурна на 170 -180 градуса до готовност. Проба с дървено шишче да няма тесто по него, значи е готово.