Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Пухкав тутманик на конци

Пухкав тутманик на конци

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Пухкав тутманик на конци2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Рецепта за майстори-мераклии - разкошен тутманик, който се точи на конци и направо се топи в устата"

Необходими продукти

  • за тестото
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 100 мл топла
  • прясно мляко - 200 мл затоплено
  • прясна мая - 20 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • брашно - около 700 г
  • плънка
  • сирене - 200 г за поръсване
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 130 г за намазване на корите
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте, оформете кладенче. Разтворете маята със захарта в топлата вода и затопленото мляко, оставете на топло да втаса (шупне).

Разбийте яйцата, добавете олиото и оцета, прибавете ги в кладенчето заедно с втасалата мая. Замесете меко и еластично тесто за тутманик, поставете завитото тесто на топло, за да удвои обема си. През това време, разтопете маслото и оставете да се охлади. Отделно смесете натрошеното сирене с яйцето, разбъркайте до еднородна смес.

Разделете втасалото тесто на 4 еднакви по големина оформени топчета. Всяко топче разточете на тънка правоъгълна кора, намажете обилно с масло и поръсете с част от плънката. Навийте на руло и разтегляйте и усуквайте рулото, доколкото е възможно. Така процедирате с всичките 4 топки.

Наредете всички рула в намазана тава с масло на охлюв, като започнете от средата на тавата. Полейте с останалото разтопено масло и оставете да втаса за около 40 минути на топло.

Намажете втасалия тутманик с разбитото яйце с прясно мляко и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете до готовност, като проверявате с дървена клечка – тя трябва да излиза суха от тутманика.

Извадете готовия тутманик и завийте с чиста кърпа за 10 минути, сервирайте го топъл за закуска.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: